altin karisim

kanserin dunya genelinde gorulme sıklıgını arastiran uzmanlar (ferlay et al) hintlilerin amerikali akranlarina gore 5 kat daha az meme, 8 kat daha az akciger, 9 kat daha az kolon, 50 kat daha az prostat kanserine yakalandiklarini gormus. hintilerin yasam standarti ve cevreleri itibariyle daha fazla kanserojene maruz kaldiklari dusunuldugunde bu oranlarin nasil olustugu yeni bilimsel arastirmalara neden olmus.

buna sebep olan yegane seyin zerdacal icerisindeki “curcumin” maddesi oldugu gorulmus (kendileri de arastirmak isteyenler icin: carter; aggarwal; mehta; cheng; gao et al). dunyada enflamasyona karsi en guclu madde oldugu kabul edilen curcuminin kolon, prostat, rahim, meme ve beyin kanserlerinin buyumesini engelledigi, tumorleri besleyen kan damari olusumunu (angiogenesis) durdurdugu, yuksek dozda kimyasal kanserojene maruz birakilan farelerde cesitli kanserlerin olusumunu engelledigi gorulmus. 2005’te farelerde kemoterapiye cevap vermeyen meme kanseri tumorlerinde curcuminin etkili oldugu gorulmus, kanserin yayilmasi buyuk olcude engellenmis. peki buna benzer yuzlerce calismadan kansere ve kanser yaninda onlarca hastaliga neden olan enflamasyona karsi inanilmaz etkili oldugu tartisma goturmeyen curcumin’i nasil kullanmaliyiz?

tek basina vucuda alindiginda neredeyse etkisiz olan zerdacalin anti-kanser ve anti-enflamasyon ozelliklerini gosterebilmesi icin 2 kural var:

  • karabiberle beraber tuketmek: karabiber iceriginde piperine curcumin etkisini 2000 katina cikariyor.
  •  vucut tarafindan emilimini saglamak icin yagli birseylerle tuketmek.

Screenshot_2016-01-31-14-19-51-1

resimdeki tarif tam olarak buna yariyor. cam bir kavanoza 2 tepeleme yk zerdecal, 2 tepeleme yk karabiber ve uzerine 1 su bardagi sizma zeytinyagi eklenir, iyice karistirilir. salata, zeytinyagli, kefir, kemik suyu, sogus ve daha akliniza ne gelirse herseyin uzerine gunde mumkunse 2 kasik eklenir, kanserden korunmak icin buyuk bir adim atilir. yaparsaniz tagleyin lutfen ve gercekten de lutfen yapin, hastaliklarin onlemi ve ilaci dogada, ulasmak da bizim elimizde…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238: “All of these studies suggest that curcumin has enormous potential in the prevention and therapy of cancer.”

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9215611: “Overall our results suggest that curcumin is a potent antiproliferative agent for breast tumor cells and may have potential as an anticancer agent.”

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3055228/: “As a natural product, curcumin is both non-toxic as well as diversified in its inhibitory effects on a multitude of pathways involved in carcinogenesis and tumor formation.”

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11712783: ” Our results also suggest a biologic effect of curcumin in the chemoprevention of cancer.”

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16416600: “These results define a potential use of curcumin to sensitize glioma cells for TRAIL-mediated immunotherapy.”

 

Advertisements

8 Comments Add yours

  1. Özge says:

    Merhaba,
    Sıcak yemek pişirirken içine zerdeçal koyulması hakkındaki düşüncelerinizi merak ettim.Sonuçta klasik Türk yemeklerinde yağ,soğanla başlar ve baharatlar şeklinde devam eder ya..Pişirdiğimiz her yemeğe karabiber ve zerdeçal koysak sıcaklıkla ilgili bir sıkıntı olur mu sizce ?
    Çok teşekkürler

    Like

    1. merhaba, bastan karabiber atabilirsiniz tabi ama zerdacali ve birazcik daha karabiberi en son koyarsaniz cok daha iyi olur.

      Like

  2. aslihan01tr says:

    Selam Pinar Hanim. Ben zerdecali ne zaman duzenli tuketmeye baslasam birkac gun sonra olur olmaz zamanlarda midem bulaniyor. sanirim vucudumda buna sebep olacak biseyi artiriyor. Son olarak zerdecalli bu tarifi deneyecegim. InsAllah akibet iyi olur 🙂

    Bir de sizden bir ricam olacak. Sizin herseyi yapis tarziniza bayiliyorum. Bir gununuzu veya bir haftanizi nasil geciriyorsunuz ogun olarak paylasir misiniz bizimle? Mesela ben kemik suyunu biliyordum ama her sabah icilebilecegini sizden ogrendim. Sirf kemik suyu yapmak icin Turkiyede sizin kullandiginiz slow cookeri aradim ama bulamadim. Baska bi marka da istemiorm. Buranin voltajina gore ne kullanabilirim, donusturucu priz ucu yeterli olur mu saglikli bilgi de edinemiyorum.

    Sevgilerimle…

    Like

  3. emine says:

    Merhaba pınar hanım peki bu karışımın bir kullanma süresi var mı? Şu kadar süre,şu koşullarda bekleyebilir gibi.

    Like

    1. Pemra says:

      Pinar Hanim ayni soruyu soracaktim. Yani zeytinyagi korur tabii ki baharatlari fakat mesela en fazla bir ay dyelim mi mesela😳

      Like

  4. Basak says:

    Kullanım süresi ve günlük tüketme miktarı Hakkında ben de kararsız kaldım. :/

    Like

  5. yasemin babalık says:

    Selam, ben de arkadaşlar gibi kullanım süresini ve skaklama koşullarını merak ettim. buzdolabına mı koymalı yoksa oda ısısında da durabilir mi ?

    Like

    1. Pemra says:

      İsin icinden cikamadigim icin:))),ben karisimi zeytinyagi koymadan saklamayi sectim. Yerken yagli birseyle karistiriyorum. Yabanci sayfalardan arastirinca da eger vucutta enflamasyon var ise gunde iki yemek kasigi yok ise koruyucu olarak bir cay kasigi deniyor(hani olcu kasiklari vardir ya…)

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s