fermente lahana (sauerkraut)

fermente turplardan sonra sira fermente lahana ya da orijinal ismiyle sauerkraut’ta: gereken tek malzeme su, tuz ve lahana…

 

Screenshot_2016-01-31-14-24-53-1

oncelikle bir onceki blog postu olan turp tarifindeki gibi tum malzemeler kaynar sudan gecirilir. kucuk boy lanahanin dis yapragi kenara alinir, ic kisminda kalan yaprakli kisim incecik serit dogranir ve bir kaba alinir. uzerine 1 yemek kasigi tuz atilir ve iyice suyu cikana kadar 10 dk kadar temiz elle yogurulur. yumusayip suyunu salan lahana elle ya da ahsap havan tokmagi ile bastirilarak kavanoza doldurulur, kapta kalan tuzlu su uzerine eklenir. en basta ayrilan dis yaprak ve temiz bir agirlik en tepeye konur, lahananin tamaminin suyun icinde kaldigindan emin olunur. uzerine tulbent ortulur ve mutfak tezgahinda 1 hafta bekler, sonra da buzdolabina kaldirilir.

  • en onemli konu uzerinin tamamen tuzlu suyla kaplanmasi, isteyen cok az kefir ekleyerek sureci hizlandirabilir de. oldukca ucuz ve basit bir tarif bu, fermente turp ve fermente lahana yapimi toplam 30 dakikami almadi.

not: tulbentle ortmek yerine kendi kapagini da kapatabilirsiniz ancak kapagin metal ya da plastik olmasi durumunda temas etmemesi cok onemli, bu durumda en iyisi tulbent. kapaginiz camsa ve kapalı sekilde fermente edecekseniz 2 gunde bir kapagini 1 dk acip havalandirabilirsiniz.

kolay gelsin!

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Seçil says:

    Merhaba Pınar hn
    Tarif ettiğiniz gibi hazırladım. 1 hafta sonra buzdolabına koydum. Bu sırada olduğunu düşünerek üzerindeki ağırlığı da kaldırdım ve kapağını(cam ve vakumlu) kapattım. Ertesi gün daha önce üzerinde olan bütün suyu çekmişti, kuru bir görüntüsü var. Tadı da ekşiden çok hafif acımsı(lahananın kendi tadında olan acılık gibi) Sorum, acaba tam ferementasyon olmadan mı yemeye başladım? Bu durumlar normal midir? Tadı nasıl olmalıydı? Biraz uzun oldu kusura bakmayın:)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s