yakindan bakis: avokado

hadi dunyanin en populer meyvesinden konusalim: avokado! avokado dunyanin en saglikli meyvelerinden biri, sanki 100 bilim adami dunyanin en yararli meyvesini icat etmek icin senelerce bir laboratuvara kapanmis da sonuc hindistan ceviziyle beraber avokado olmus gibi! avokado bir insan olsa en yakin arkadasi olurdum sanirim, aramizdaki iliski o kadar yogun ve kendisini o kadar cok seviyorum, sebebini anlatayim.

aslinda avokado bin yildir merkez ve guney amerika mutfaginin temel taslarindan biriydi ancak son 10 kadar senedir surekli avokado kelimesini duyar olduk ve simdi, ozellikle de kuzey amerika’da insanlar avokadoya takintili durumda. avokado her yerde, her tarifte, her restoranin menusunde ve tum marketlerde. yilin belli donemlerinde oldukca ucuzlayan avokadoyu mumkunse surekli mutfaginiza sokmak cok iyi fikir cunku avokado, hindistan ceviziyle beraber en iyi yaglardan birinin kaynagi!

saglikli yaglar vucut fonksiyonlari icin kritik onemde, hucre duvarlarimizi yagliyor, bu sayede hormonlarimizin hucrelerimizle iletisimini guclendiriyor. avokado serbest radikal zararina karsi cok etkili, avokado icerigindeki yaglar hucre zarindan iceri girip mitokondriye ulasiyor; hastalik ve yaslanmaya karsi icerden savasiyor. inanilmaz besleyici, mineral ve vitamin dolu, kalp dostu ozellikleriyle trigliserit seviyesini dusuruyor. oldukca fazla miktarda diyet lifi iceriyor ve diyet lifi saglikli bir sindirim sisteminin anahtari. avokado muzdan daha fazla potasyum iceriyor, bu avokadoyu mukemmel bir spor sonrasi atistirmaligi haline getiriyor. yesil salataniza avokado eklemek yagda cozunen A, D, E, K vitaminlerini vucudunuzun 2 ila 15 kat arasi daha fazla emebilmesi demek, vitaminlerden tam anlamiyla yararlanmak icin salatanizi kesinlikle yagsiz yememelisiniz. avokado iceriginde lutein ve zeaxanthin isimli iki fitobesin bulunduruyor ve bu fitobesinler goz sagligi icin cok gerekli. yarim avokado gunluk ihtiyacinizin %25’i kadar K vitamini sagliyor, kemik sagliginizi koruyor. ayni yarim gunluk folate ihtiyacinizin %20’sini iceriyor, kansere karsi etkisi kanitlanmis bir koruma sagliyor. avokado icindeki yaglar sizi daha uzun sure tok hissettiriyor, bu da kilo vermenize yardim sagliyor. dogal olarak dusuk karbonhidratli olmalari ve neredeyse sifir seker icermeleri sayesinde kan sekeri ve insulin seviyenizde minimum etki yaratiyor. olgun hali lezzetli ancak baskin olmayan bir tat oldugundan oldukca cok yonlu bir malzeme olmasi nedeniyle neredeyse her yemekle uyumlu, hem tatli hem tuzlu tarifler icin mukemmel.

aklinizda olsun, avokadonun fitobesin konsantrasyonu kabuguna yakin kisminda yogun, bu nedenle kabugunu mumkun oldugunda ince soyun. avokado yenilecek olgunluga geldiginde parmaklarinizi hafifce bastirdiginizda yumusak ve sap kismi sarimsi renkte olmali.cok olgun oldugunda rengi ve kokusu degisecektir, henuz olgunlasmadiysa da acimsi bir tadi olacaktir, iki durum da yemeye uygun degil. avokadonun tam yenecegi zamani anlamak biraz zaman alabilir, bu da tamamen pratikle alakali, pes etmeyin.

avokado keten tohumlu ekmeginizin uzerine surmek icin ideal, blender yardimicyla mayonez yerine kullanilabilir bir sos haline geliyor, icine muzla birden pudinge donusuyor. avokadoyu smoothie lerinize ekleyebilir, salataniz uzerine dograyabilir, meksika mutfaginin en unlu tarifi olan guacamole yapabilir, direkt kabugundan kasiklayabilir, sonsuz farkli sekilde kullanabilirsiniz. benim en sevdigim hali bizim klasik gavurdagi salatamiza avokado eklemek, nar eksisi, sumak ve cevizin oldugu bir tarifin kotu olma sansi bence yok ya neyse 🙂

Avocado-Mayo-The-best-vegan-mayo-3

avokado hakkinda kisa kisa gercekler

  • avokadonun diger ismi timsah armudu, armut seklinden, timsah ise kabugunun yapisindan geliyormus. bir diger ismi ise terayagi armudu, o da yine kivamindan.
  • meksika dunyanin en buyuk avokado ureticisi, california, ABD ise ikinci.
  • avokado icerigindeki yaglarin %75’i doymamis yaglardan olusuyor.
  • orta boy bir avokadonun 5te 1i 50 kcal ve 20 farkli vitamin ve mineral iceriyor.
  • dunyanin en cok protein konsantrasyonuna sahip meyvelerinden biri avokado.
  • avokado sodyum ve kolestrol icermiyor.
  • tek bir agactan senede 150 ila 500 arasi avokado cikiyor.
  • 80 ayri cesidi bulunan avokadonun en yaygin cinsi hass avokado.
  • aztek cizimlerinde avokadoya rastlanmasi bu meyvenin en az 10.000 yildir tuketildigini gosteriyor.
  • amerika’daki evlerin %43’une avokado giriyor.
  • cekirdegi ezilerek gecmiste murekkep olarak kullaniliyordu.
  • brezilyalilar dondurmaya avokado ekliyor.
  • amerika’nin en unlu spor etkinligi super kupa’da birkac saatin icerisinde 25 ton guacamole yendigi dusunuluyor.
  • avokado bebekler icin en iyi ek besinlerden biri.
  • avokado organik alinmasi gerekmeyen bir meyve, kabugu pestisitlere karsi oldukca koruyucu.

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s