oilpulling / agizda yag cekme

Oilpulling bana göre etkili, en kolay ve en ucuz iyilestirme metotlarından biri. Hem vücudu
arindırma amaçli hem de mevcut rahatsizliklardan kurtulmak için uygulanan bu metodu
kisaca tanıyalım:

Tarihçesi

Geleneksel tıpta oilpulling, bin yili askin bir süredir “agizda yag çekme” olarak adlandirdigim sekilde uygulanir. Uygulamanin kökü Ayurveda´ya dayaniyor. Ayurveda´da bu yöntem “kavala” veya “gandusha” olarak adlandirilir ve susam yagi veya ghee ile oilpulling metodunu günümüze tasiyan en büyük etkenlerden biri süphesiz Rus Doktor Fedor Karach´tir. 1990 yilinda Rus doktor F.Karach, katildigi bir kongrede 15 senelik kronik kan hastaligi ve eklem agrisi yüzünden yataktan kalkamaz halde olmasindan sirf bu yöntem ile kurtuldugunu anlatmasi ile bu metot yayilmaya başladı.

Oilpulling uygulamasi hakkında senelerdir çesitli arastırmalar yapiliyor. 2007, 2008 ve
2011’de özellikle dis çürümesini azalttigi bilimsel olarak kanitlandi. (45 gün, günde 15 dk.
yag çekme ile) bakteri ve patojenlerin vücudumuza ilk giris alanlarından biri agiz yoludur. Patojenler agiz içinde, dis ve dis eti ceplerine yerlesebilir. Anatomik olarak bu nedenle vücudumuzda agiz ve bogaz bölgesinde savunma mekanizmalari daha fazla bulunur. Bagisiklik sistemimizin zayif oldugu zamanlarda ve birtakim diger etkenler sebebi ile bu patojenler vücudumuza dagilabilir.

Agizdaki bakteri florasi bagirsagimizdaki bakteri florası gibi iyi ve kötü bakterilerden olusur. Çeşitli gidalar agizdaki pH degerinin asitlesmesine neden olur ve alkali olmayan bir pH degerinde patojenler kolaylikla çogalabilir. Oilpulling – agizda yag çekme sirasinda yag, agiz icinde bulunan mikroplari, bakteri ve bakteri toksinlerini vücudumuzdan atilmasına yardimci olur.

Bir diger önemli nokta da geceleri vücudumuzun kendini temizlemesi ve bu sirada toksinlerin çogunun agzimizda birikmesi. Agizda yag çekme işlemi sirasinda agizda bulunan bezeler çalisir, kan dolasimi artar ve agzimizda bulunan bakteri ve toksinlerin yanı sira vücuttaki toksinlerde agzimizda toplanir. Bu yag da hepsini içine hapseder ve toksinlerden arinmamizi saglar.

Agizdaki tükürük bezelerinin yani sira lenf sistemi de çalismasini artirir. Tükürük bezlerinin aktive edilmesinin bir diger avantaji da bagisiklik sistemini tekrar desteklemesi. Tükürük bezeleri aktive edildigi anda tükürügün içinde bulunan savunma için önemli olan maddeler de aktive edilir. Uzak etkenleri de unutmamak gerek; bezelerin aktive edilmesi sayesinde vucudumuzda birtakim enzimlerde aktive edilir ve bu da tüm vücudu arindirma isleminde destekler. Oilpulling vucudu arindirma´nin yani sira çogunlukla periodontosis, dis cürügü, aft tedavileri için önerilen bir uygulamadır. Ayni zamanda asagidaki rahatsizliklarda da fayda saglayabilir. Ancak bunlarla sinirli değildir.

➡Düsük bagisiklik sistemi
➡Agiz içi yaralar
➡Eklem rahatsizliklari
➡Halsizlik
➡Mide/Bagirsak sorunlari
➡Cilt hastaliklari
➡Agiz kokusu
➡Kulak/ Burun/ Bogaz rahatsizliklari
➡Romatizmal sorunlar
➡Dis eti sorunlari
➡Alerji …

Alman-Rus tercüme bürosunun ortaklasa hazirladigi Ruslara ait bir tercümeyi sizinle
paylasmak istiyorum. Yazi bana ait degil, dogruca kitaptan paylasiyorum: “Agizdaki bezelerin önemi sadece sindirim için değil, ayni zamanda toksinlerin vücuttan atilmasinda da fayda saglar. Agizda yag çekme sirasinda bezelerdeki kan dolasimi 3-4 kat fazlalasir bu da bezelerin temizleme etkisini (filtreleme gücünü) yükseltir. Yag bu asamada baglayici olarak görev alir, cikan toksinleri içine hapseder. Bu islem günde bir kere en iyisi aç karnina uygulanmali. Uygulama süresi kisiden kisiye degisebilir, akut hastaliklar için 2 hafta gibi bir süre yetebilir, kronik hastaliklar daha uzun zaman alir. Vücudunda çok fazla toksin bulunanların uygulama sirasinda ilk basta sikayetleri artabilir, bu sonradan dengelenir ve azalir.” Oilpulling sonrasındaki sivi içerigi uygulama sonrasindaki siviyi mikroskop altinda inceledigimizde sivida birtakim toksin, bakteri ve patojenler bulabiliriz. Bilimsel olarak kanitlanan dis çürügünü olusturan bakterium streptococcus mutans bunlardan biri.

Uygulanmasi

  • Sabah uyanir uyanmaz daha henüz hiç bir sey yiyip içmeden bu uygulamanin yapılması.
  • Bir yemek kasigi (mümkünse organik) ayçiçek yagi veya hindistancevizi yagini agziniza alin ve dislerinizin arasindan geçirin.
  • Diliniz yardimi ile uygulamaya destek verebilirsiniz. Agzinizda yagi çalkalayin, dislerinizin arasindan emin, yagi ileri geri sürükleyin.
  • Agizda yagı çigneyebilir, pipetle su içercesine yagi dislerinizin arasindan çekebilir /emebilirsiniz.
  • Önerim baslangiçta yaklasik 5 dakika uygulayin – sonradan 15-20 dakika arasi uygulanmali.
  • İslem sonrasinda agzinizdaki yagi bir mendile tükürerek çöpe atin.
  • Yag tükürük ile birlestiginde ve uygulamada olusan hareketler sayesinde yagin sivilginin ve renginin degistigini fark edeceksiniz.
  • Uygulama aralarinda ufak paydoslar yapabilirsiniz, sadece yagi yutmamaya özen gösterin.
  • Yanak ve çene kaslarinizda agri veya kramp hissediyorsaniz muhtemelen kaslarinizda fazla asitlesme söz konusu veya uygulamayi çok hizli yapiyorsunuz. Baslangic icin daha kisa bir süre ve daha yavas hareketler ile yapmanizi tavsiye ederim.
  • Uygulamayi yaparken günlük bakiminizi yapabilir veya kahvaltinizi hazirlayabilirsiniz. İslem sonrasinda bekleme süresi yok, ardindan hemen su içebilir veya gida tüketebilirsiniz.
  • Uygulama öncesinde dilinizi temizlemek için bir kasik yardimi ile dilinizin üzerindeki
    tabakayi siyirabilirsiniz. (Mecburi degil, sadece ek öneri)
  • Oilpulling metodunu hergün veya dönemsel (yaklaşık 3-4 hafta boyu) yapmanizi oneririm.

Deneyimler

Okudugum bir kitapta oilpulling metodunu uygulayan katilimcilarin aktardigi
sonuçlari asagida paylasmak istiyorum:

119 katilimcinin belirttigi sonuçlar:

97 kiside pozitif sonuç
10 kiside degisiklik yok
12 kiside negatif sonuç
222 pozitif sonucun bölge/organ ayrintilari:

  • 29 genel saglik düzelmesi
  • 7 göz
  • 22 eklem
  • 22 kulak burun bogaz
  • 18 cilt
  • 9 kalp
  • 31 solunum yollari
  • 9 mide bagirsak
  • 14 sinir
  • 5 uroloji
  • 30 dis ve dis eti
  • 4 digerleri

Negatif sonuç olarak en fazla mide bulantisi, bas agrisi ve dis dolgusu problemi belirtilmistir.
Hollandali bir doktorun kendi yaptigi minik bir istatistiki bilgiyi de paylasayim:
30 kisilik bir grubun katildigi yag çekme uygulamasi sonucu:
• 6 kisi tamamen (%80-100 arasi) rahatsizliklarindan kurtulmus.
Rahatsizliklar: depresyon, konsantrasyon eksikligi, kas krampi, migren, halsizlik, uyku
bozuklugu, eklem rahatsizligi, kabizlik, mide agrisi…
• 80 yasindaki bir nine bacak ülserinden kurtulmuş.
• 9 kiside yüksek oranda düzelmeler görülmüs (%50-%80)
Rahatsizliklar: menopoz sorunu, istahsizlik, cilt kasintisi, soguk el ve ayaklar, isitme
probleminin azalmasi.
• 12 kisi (%30-%50) oraninda farkli rahatsizliklarindan kurtulmus.
• 6 katilimcida yani yüzde yirmisinde iyilesme görülmemis.
Bu sonuçlara göre:
Katilimcilarin %20’si tamamen iyilesmis.
Katilimcilarin %60’ı kismen iyilesmis.
Katilimcilarin %20’sinde iyilesme görülmemis.
Hollandali doktorun açiklamasi:
“Uygulama sirasinda bazi bünyelerde kisa süreli yan etki de görüldü. Bunlar halsizlik, cilt
kasintisi, balgamin artmasi, ishal veya kabizlik gibi sikayetler. Pozitif etkisine bakildiginda bu geçici rahatsizliklar herkes tarafindan seve seve kabul edilir. Hem uygun hem de basit bir islem ve %80 gibi müthis bir basari orani mevcut. Kronik rahatsizliklarda mutlaka
uygulanmali.” Dr. Frey

Bana ulasan deneyimler / Fit in die Kiste Kitabındaki deneyim:

Bu yöntemi uygulayan birçok danisanım halsizlikten kurtulmaktan dis beyazlamasina kadar birçok olumlu etkilerini paylastı. Bu yorumların birkaçsns instagram hesabimda @alternatiftipuzmani sayfamda bulabilirsiniz. Bugüne kadar beni en fazla etkileyen bulundugum sehirde yasayan Alman bir danisanin hikayesiydi. Bunu da sizinle paylaşmak istiyorum. (Danisanin bu deneyimi Fit in die Kiste adli kitapta da yer aliyor)
“Senelerce çektigim sag elimdeki hissizlik ve agri nedeni ile yasam kalitem iyice düsmüstü. Karpaltünnel sendrom teshisi sonrasinda ameliyata karar verdim. Ameliyat sonrasında agrilarimdan kurtuldum diye sevinirken bu sefer parmaklarimda baska bir sorun ile karsilastim. Snapping finger rahatsizligi teshisi kondu. İki parmagimi saran bu rahatsizliktan kurtulmak için de yine biçak altına yattım. Ameliyat sonrasinda doktorum ileri zamanlarda bu tür sorunlarla tekrar karsilasabilecegimi belirtti. Snapping Finger yani sira gut rahatsizligi, diz kapagimda agri ve diger parmaklarimda asiri siskinlikler olmaya başladı. Doktorum agir agri kesiciler disinda yardimci olamayacagini söyledi. Daha 50 yaslarin basinda oldugum için ve bu rahatsizliklardan ameliyat ve agri kesiciler ile kurtulamayacagimi anladim ve kendim çare aramaya başladim. Bir alternatif tip terapistine gittim. Terapistim bana çesitli alternatif tip ilaçlari yani sıra oilpulling uygulamami tavsiye etti. Her sabah agizda yag çekmeyi uyguladim ve bir dönem sonra hiçbir agri kesiciye, hiçbir ilaca ihtiyacim kalmadi. Aksine geçmez denilen Snapping Finger´lardan kurtuldum ve parmaklarimdaki sislikler gitti. Yan etki olarak da kan degerlerimin düzelmesi doktorlarimı sasirtti. O dönemden beri doktorum da ben de eklem ve romatizmal rahatsizliklari olan herkese sabahlari 15 dakika agizda yag çekmeyi öneriyoruz.

SORULAR VE CEVAPLAR:

Hangi yaglar kullanilir?
Asirlar önce bu yöntemi kesfedenler ayçiçek yagi kullandi. Fakat diger bitkisel yaglari da
kullanabilirsiniz. En çok önerdigim yaglardan biri hindistancevizi yagi. Nedeni de en dogal
yaglardan olmasi ve bakteri, mantar gibi virüslere karsi olan etkisi.
Islem sonrasi yagin rengi nasıl degismeli?
Degisim biraz da kullandiginiz yaga baglı. Örnegin ayçiçek yagı bir süre sonra (önerilen 15 dk) iyice sivilasir ve rengi süt beyaza döner.
Detoks isleminin degisen renkle bir ilgisi var mı?
Eger bu islemi çok kisa süre yapiyorsaniz yagin rengi pek degismez. Önerilen yukarida
yazdigim gibi süt beyaza dönüp sivilasincaya kadar uygulamak. Yagin rengi az degisti az
toksin var, fazla degisti çok toksin var demek doğru bir bilgi değil.
Yagi yutabilir miyiz?
Hayır! Yagin kesinlikle yutulmamasigerekir. İslemden sonra bir mendile tükürüp atilmasini öneriyorum.
Kaç gün uygulanmalı?
Bu yöntemi ömür boyu uygulayabilirsiniz. Tabii ki dönemsel de uygulamak mümkün.
Dönemsel olarak önerdigim süre 45 gün. 45 günün ardindan biraz mola verip tekrar
baslayabilirsiniz.
İşlem sonrası disleri firçalayip su içebilir miyiz?
Evet, bekleme süresi yok. Uygulamanin ardindan hemen disleri firçalayabilir veya yemek
yiyebilirsiniz.
İlaç kullanimi:
Eger aç karna ilaç kullanmaniz gerekiyorsa yine oilpulling´in hemen ardindan ilaçlarinizi
alabilirsiniz.
Uygulamayi kimler yapamaz?
Yeni dis veya dis eti ameliyati olanlar oilpulling uygulamamalı. Protez disi olanlar
uygulamadan önce protezi çikarmalı.
Yan etkileri?
Yag çekmenin ardindan hassas vücutlar “temizlik krizi” olarak adlandirdigimiz durum ile
karsilasabilir. Bu aslinda temizleme sürecinin baslamasina ve sakli olan toksinlerin gün yüzüne çikmasi nedeni ile olusabilir. Semptomlari, bogaz agrisi veya gribal enfeksiyon belirtileri olabilir. Bu durumda aslinda uygulamaya ara vermek yerine devam etmenizi tavsiye ederiz. Tabii ki bu genel saglik durumunuza da bagli, eğer kendinizi cok kötü hissediyorsaniz ara vermenizi öneririm.
Amalgam dolgusu olanlar oilpulling uygulayabilir mi?
Öncelikle bugüne kadar terapist olarak agizda yag çekme yöntemini senelerce arastirip birçok kitap okudugumu belirtmek istiyorum. Bugüne kadar okudugum HİÇBİR kitapta HİÇBİR egitimde agizda amalgam dolgusu bulundugunda yag çekme yöntemi uygulanamaz diye bir bilgiye rastlamadim. Yag çekme yöntemini bilhassa Almanya’da tanitan eski Almanya Cumhurbaskanı’nın esi Dr.Carstens Vakfina ait kitaplarda da amalgam dolgusu ile ilgili yazi yoktu. Bu bilgi son dönemlerde bilhassa internet ve forumlar ile yayginlasti. Benim sahsi görüsüm, sicak ve asitli sivilarin amalgam dolgulardaki civayi çözmesi nasil mümkünse, sakiz çignemenin de civayi ayni sekilde çözmesi mümkün. Agizda yag çekme islemi sirasinda da bu olabilir. Çözülen toksinlerin ne kadarini yag içine hapsedip vücudumuzdan atar bunu bilemeyiz. Internet ve sosyal medya üzerinden kisisel görüsmelerde bulunamadigim için her türlü “olasi riski de” göz önünde bulundurmam gerektigini düsündügüm için amalgam dolgusu olanlarin bu yöntemi uygulayip uygulamamalarini tüm yazdigim bilgileri göz önünde bulundurarak ona göre kendileri karar vermelerini öneriyorum. Umarim bu yazim ile amalgam dolgusu olanlarin bu yöntemi uygulayip uygulamama kararini almalarinda biraz yardimci olmusumdur.

Son olarak….
Tabi ki bir terapi metodu her seye karsı faydali diyemeyiz. Her bünye ayridir. Daima kisiye ve hastaliklara bireysel olarak bakilmali. Oilpulling uygularsaniz tüm hastaliklardan kurtulursunuz demek ne kadar yanlis ise bunu uygulamayin hiçbir ise yaramiyor demek de o kadar yanlistir. Basit ve neredeyse masrafsiz olan bu uygulamayi en azindan hayatiniza dönemsel olarak eklemenizi tavsiye ederim.
@alternatiftipuzmani
Ferah Sivga

6 Comments Add yours

  1. Çağlar says:

    Merhabalar; bir blog yazıyorum. Yazınızı orada referans göstererek paylaşabilir miyim?
    http://guvenbana.beneczaciyim.com/ bu da benim bloğum. Şimdiden teşekkür ederim.

    Like

    1. merhaba. tabi ki, istediginiz yazimi paylasabilirsiniz.

      Like

  2. Hatice ekim kaplan says:

    Bu blog bir harika. Tum bilgiler efsane… Cok yararli. Sizi instagramda kesfettim. Iyi ki de kesfetmisim ❤

    Like

Leave a comment