zerdecal ve karabiberli lor yapimi

sanirim dunyanin en saglikli ama en basit tariflerinden birisi evde lor yapmak… icinde ne oldugunu bildiginizden, katkisiz ve mayasiz oldugundan, istediginiz gibi lezzet verebileceginizden, ister biraz sulu birakip suzme, isterseniz iyice suzup kati hale getirebileceginiz cok cesitli hallere girebildiginden cok saglikli, cok yonlu, cok lezzetli bir tarif.

pastorize ya da cig inek sutu, keci sutu, istenirse yogurt ya da kefir kullanilabilir. ben asagida sut kullanilarak yapimini anlattim.

1-2 kg tam yagli sut kaynama noktasına getirilir, tasmamasina dikkat edilerek biraz fokurdayinca alti kapatilip icine 3 yemek kasigi limon suyu eklenir, bir saat kendi haline birakilip sogutulur. tulbent ortulu ince bir suzgec tencere uzerine konur, sivi uzerine dikkatle dokulur, 1 saat beklenir, altta kalan suyu bir kavanoza alinip buzdolabina kaldirilir. tulbentin uclari tahta bir kasiga baglanip ev serinse evyede, degilse bir kavanoz icinde buzdolabinda 3-4 saat iyice suzulur, ya da elinizle sikip direkt kaldirabilirsiniz. hem peynir hem suyu buzdolabinda 3 gun bekler, katkisiz ve mayasiz oldugundan omru uzun degil her temiz gida gibi. eksimik, lor ya da ne isim verilirse farketmiyor, bu peynir ve altta kalan suyu vucudunuzun en guclu antioksidani glutatyon dolu, tertemiz ve bence cok lezzetli. altini kapattiktan sonra icine zerdecal ve karabiber atabilirsiniz, resimlerdeki peynir bu sekilde yapildi, rengi ondan sari. ya da soguyunca sumak ve biraz nar eksisi, kirmizi biber, corek otu, susam, caniniz ne isterse ekleyebilirsiniz. altta kalan suyu da inanilmaz yararli, ben kefire ve sebze suyuna karistirip iciyorum ancak corbalara da cok yakisiyor, dondurabilirsiniz de daha sonra kullanmak icin.

IMG_20160417_161810

 

Advertisements

One Comment Add yours

  1. zehra turhan says:

    pınar hanım öncelikle her yazınız ayrı değerli özellikle belirtmek isterim. bizim yörede süt kesilince yapılan çökelek var. acaba bu da onun gibi. bilerek sütü kestiridkleri de oluyor. acab besin değerleri aynı mı?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s