sut kefirinden su kefiri yapimi

su kefiri bildigimiz, cogumuzun yapitigi sut kefiri kadar unlu degil. yararlari sut kefiri kadar cok olmasa da ozellikle gazli icecek yerine tuketilebilmesi, bir suru farkli tatta yapilabilmesi ve vegan olmasi ile son derece keyifli ve yararli bir fermente probiyotik icecek. fermentasyon sagligin anahtari, sut ve su kefiri, kombucha, sauerkraut, fermente sebzeler, pancar kvas, her gecen gun adini daha cok duyacagimiz, bagirsaklarin onemi tum dunyaca bilindikce daha da yayginlasacak gidalar…

su kefiri mayasi bulabilirseniz ne ala, ama sut kefiri mayasi bile bulmak pek kolay degilken bu imkan simdilik uzak gorunuyor. bu durumda sut kefiri mayanizi sut sekeri laktozla beslenmek yerine basit seker glukozla beslenmesi icin egiterek yeni bir icecek sahibi olabilirsiniz. yapimi su sekilde:

  • herseyden once bu surec esnasinda mayaniz ölebilir, bu nedenle yedekte mayaniz oldugundan emin olun!
  • diger onemli husus da bir kez su kefiri haline donusen mayaniz bundan sonra sut mayalamayacak, bu nedenle yine yedekte mayaniz olmali!

 

  1. en az 2 yemek kasigi dolusu sut kefiri mayanizi alip temiz icme suyu ile metalle temas ettirmeden bol bol yikayin, boylece sut artigindan tamamen kurtulacaksiniz. bu kisim cok onemli, mayanizda hic sut kalmamali.
  2. litrelik bir cam kavanoz icerisine oda sicakliginda 2 bardak dogal kaynak suyu (aritma su degil, musluk suyu degil) ekleyin. uzerine ceyrek su bardagi mumkunse organik islenmemis seker ekleyin. en iyisi seker kamisindan yapilan organik rafine edilmemis seker ancak turkiye’de bulmanin zor oldugunun farkindayim, beyaz seker de is gorecektir. ancak rafine edilmemis saf seker bulursaniz daha iyi. son olarak icme suyuyla yikadiginiz seker ilavesiz birkac kuru meyve, mesela cranberry ekleyin ve karistirin.
  3. bu karisim icerisine durulanmis sut kefiri mayanizi ekleyin, agzini kapatin ve karanlik bir mutfak dolabina kaldirin. burada 2 gun bekleyecek olan kavanozu arada bir hafifce calkalayin, kapagini acip gazini salin.
  4. iki gun sonunda kefir mayanizi atmamaya dikkat ederek icinde bekledigi karisimi suzun, kuru meyveyi yiyin. sonra suyla duruladiginiz ayni cam kavanoza yukaridaki ayni karisimi hazirlayin: 2 bardak dogal kaynak suyu, ceyrek su bardagi mumkunse organik islenmemis seker ve seker ilavesiz birkac kuru meyve, mesela cranberry ya da goji berry. mayayi bu karisima ekleyin, agzini kapatin ve yine 2 gunlugune karanlik bir mutfak dolabina kaldirin.
  5. bu islemi 4 kez yapin, yani 2 gunde bir toplam 8 gun. 8. gunun sonunda siviyi atmayin, iki ayri siseye paylastirin. uzerine uzum suyu ekleyin ama sisenizin ucte birinin bos kaldigindan emin olun cunku kola gibi gazli bir iceceginiz olacak, mayayi da paylastirip 12 saat karanlik bir mutfak dolabina kaldirin, 12 saat sonunda uzerinde kabarciklar olustuysa su kefiriyle yaptiginiz iceceginiz hazir, buzdolabina kaldirmazsaniz mayalanma devam edecektir, daha fazla gaz ozellikle agzi kapali oldugunda kapagi actiginizda sampanya gibi bir patlamaya neden olabilir dikkat.
  6. yeni fermentasyon icin yine ayni yol: 2 bardak dogal kaynak suyu, ceyrek su bardagi mumkunse organik islenmemis seker ve seker ilavesiz birkac kuru meyve, uzerine istediginiz bir meyve suyu ya da hindistan cevizi suyu. suresini siz ayarlayabilirsiniz, bazen 12 saat bazen 48 saat gerekebilir.

 

not: uzum suyu mecburi degil, ilk seferde boyle oneriliyor, daha sonrasinda hindistan cevizi suyu, baska meyve sulari, hatta sekerli su bile kullanilabilir. ayni sut kefiri gibi metalle temas olmamali, plastik suzgec, kasik ve cam kap kullanilmali. gaz uretimi fazla olacagindan sampanya benzeri patlamalara dikkat edilmeli, kapak her zaman yavasca acilmali. zamanla mayaniz cogaldiginda yedek mayanizla bal, akcaagac surubu, agave surubu, pekmez de kullanabilirsiniz ancak once bir yapmaya alismanizi tavsiye ederim, yurumeden kosmamak gerekli.

yukarida anlattigim uzun yol, ben bu sekilde yaptim ancak kisa yoluyla da deneyebilirsiniz, ise yaradigi yaziyor, ama bu sonucta sut kefiri mayanizin gucune ve adaptasyon yetenegine bakiyor. kisa yol ise yukaridaki ilk basamak, diger basamaklari atlayip bu sekilde ilk 48 saatin sonunda da sut kefiri elde edebilirsiniz, daha sonra yarisini alip yine ilk basamagi takip eder, diger yarisiyla istediginiz siviyi ceyrek bardak sekerle mayalayabilirsiniz. ya da ilk basamagi ilk sefer 4 gun, ikinci sefer 3 gun, ucuncu sefer 2 gun tekrarlayabilirsiniz, sonunda yine sut kefiriniz sut yerine beyaz seker yemeye alisacaktir. hindistan cevizi suyu icerisine su kefiri tanelerinizi ekleyip seker ilavesiz fermantasyon deneyebilirsiniz, ancak her zaman bir miktar sut kefirinizi yedeklemekte ve sekerli yontemle mayalamakta yarar var.

su kefiri ve sut kefiri arasindaki farklar:

  • su kefiri sut kefirinden icerik olarak daha zayiftir.
  • sutun icindeki mineraller dogal olarak su kefirinde bulunmaz.
  • sut kefiri icinde daha az seker bulunur, 48-72 saat mayalanmayan su kefirinde ise seker miktari daha fazla olacaktir.
  • su kefirindeki sekerin fazlaligi candida, insulin direnci ve diyaber sorunu olanlar icin problemli olabilir.
  • su kefiri gazli icecek yerine kullanilabildigi ve cok farkli tatlarda yapilabildiginden lezzet ve keyif olarak sut kefirinden daha favori olabilir.
  • sut kefirinde bulunan kalsiyum, demir, d vitamin ve magnezyum su kefirinde bulunmaz.
  • sut kefirinde 30-50 ayri bakteri cinsi yasayabilirken su kefirinde 10-15 ayri cinste bakteri yasayabilir.
  • su kefiri cok fazla gaz urettiginden mutfaginizda patlama, camın catlamasi gerceklesebilir, fermentasyon suresince kapak arada bir acilarak gaz disari cikarilmali ve her zaman cok dikkat edilmelidir.

sonuc olarak su kefiri vegan olmasi, hindistan cevizi suyu kullanilabilmesi gibi sebeplerle popular de olsa sut kefiri ve kombucha cok daha ustun icecekler. denerseniz farkli bir probiyotik iceceginiz olur ancak denemezseniz kesinlikle birsey kaybetmiyorsunuz. trend olan seylerin, yurtdisinda gorulunce degere binen icecek ve gidalarin illa asiri saglikli ya da “kesinlikle tuketilmeli!” klasmaninda olmadigini hatirlatmak istiyorum. moda olmasi vazgecilmez olmasi anlamina gelmiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s