baharatlar ve aflatoksin

baharatlari yemeginize koyarken baharat sisesini yemegin buharina tutmaniz cok sakincali birsey. buhar sayesinde siseye giren nem baharatta gozle gorulmeyen kuflenme ve sonucunda aflatoksin isimli son derece zararli bir kanserojen ve otoimmun hastalik sebebi bir toksin olusmasina neden olabiliyor. bu nedenle ben ufak bir kap tutuyorum baharatlarimin yaninda, bir yemek icin kullanacagim tum baharatlari o kaba koyup kabin icinden yemege dokuyorum, buharinin uzerine siseyi tutmuyorum. aflatoksin ayni zamanda yer fistigi, kurubaklagil ve kuruyemislerde de bolca bulunabiliyor, fermente etmek, islatmak ya da cimlendirmek aflatoksin miktarini dusuruyor. hatirlarsaniz fermente etmek, islatmak ya da cimlendirmek ayni zamanda fitik asiti de azaltiyordu, bu da mineral emilimi icin iyi haber. diger bir onlem olarak bu gidalari soguk yerde muhafaza etmek, cok taze almak ve hemen bitirmek de iyi bir fikir. onun disinda vucuda illa bir miktar alinan aflatoksinden kurtulmak icin koyu yaprakli sebzeler, oncesinde bolca arastirarak klorofil iceren supplement lar (chlorella, spirulina gibi) ve bulabilirseniz aktif karbon kullanabilirsiniz.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s