cok dusuk miktarda akrilamid iceren firinda patates tarifi

patates ve patates gibi nisastasi bol urunler (bugday, un gibi) yuksek sicaklikta (110-120 derece uzeri) pisirildiklerinde akrilamid isimli bir kimyasal olusturuyor. akrilamid bilinen bir kanserojen, DNA mutasyonuna neden oluyor, bu da kanser demek. ne yazik ki boyle 160-180 derece firinlarda pisirilen patates, bugday ya da tam bugday unlar, hatta baklagil unlari dahi akrilamid iceriyor. ancak “offf yine birsey cikti!” demenize gerek yok, pisirme sicakligini dusureceksiniz sadece. cipsler, kizartmalar akrilamid deposu cunku 200 lerde pisiyor. firinlarimizda 250 derece dahi var demek bu derecelere cikmamiz gerektigini soylemiyor, arabalarimizda 300 km var ama o kadar basmiyoruz gibi. ben zaten unlarla isi olan biri degilim ama patates bizim evde haftasonlari pisiyor, glutensiz, lezzetli ve spor programimiza destek. yaninda saglikli bir yagla (ev yapimi mayonez) glisemik endeksi de dusuyor, glisemik yuku zaten 👌🏼 ama patates zor pisen birsey, 110 derecede hele… onun da kolayi var, dilimlenmis patatesleri once 8-10 dk hasliyorum, patatesler yumusuyor, suyunu suzuyorum. sonra zeytinyagi ve baharatla karistirip 110 derece firinda 30-40 dk ve bu kadar. buna “parboiling” deniyor, onden haslamak ve firinda bitirmek. sevdigimiz seyleri daha saglikli halde tuketmek en guzel seylerden…

akrilamid nasil olusuyor, ingilizce olarak:
Asparagine is an amino acid (a building block of proteins) that is found in many vegetables, with higher concentrations in some varieties of potatoes. When heated to high temperatures in the presence of certain sugars, asparagine can form acrylamide. High-temperature cooking methods, such as frying, baking, or broiling, have been found to produce acrylamide, while boiling and microwaving appear less likely to do so. Longer cooking times can also increase acrylamide production when the cooking temperature is above 120 degrees Celsius.

gorsel: http://www.seriouseats.com/recipes/2011/11/ultra-crispy-roast-potatoes-recipe.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s