kemik suyu biz turklerin kulturunde her zaman yeri olan, ‘ölüyü bile diriltir’ seklinde bir atasozune dahi konu olmus bir icecek… bazi gidalari zamanla unuttugumuz bir gercek, kemik suyu da eskiden belki de her evde kaynayan, corbaya, pilava hep eklenen ama bulyonlar cikinca, evde yemek yapma azalinca unutulan lezzetlerden biri olmus durumda… ancak dunyada kemik suyu hakettigi onemini geri kazanmaya coktan basladi. paleo beslenmenin dogdugu amerika’da ayni starbucks’in kahve sattigi gibi kemik suyu satan kafeler var, marketler hazir paketlenmis kemik suyu dolu, evlere kemik suyu servisi yapan firmalar, kemik suyunu beslenmenin bas kosesine oturtan beslenme uzmanlari, botox uygulamasi sonrasinda kemik suyu takviyesi tavsiye eden plastik cerrahlar, ellerinde kemik suyu ile fotografi cekilen hollywood yildizlari… kisaca kemik suyu modasini da diger herseyi oldugu gibi gec takip ediyoruz (dunyada 1990larda, bizde ise 2000li yillarda moda olan UGGlar gibi)… ancak bu moda gecmeyecek gibi gorunuyor cunku kemik suyu coook eskiden beri sagligin anahtari…
peki kemik suyunun yararlari kisaca neler?
oncelikle bir besin size yararliysa hucre bazinda sizi iyilestirdigi icindir, bu sebeple birsey bir yerinize iyi geliyorsa her yerinize de iyi geliyor demek… fakat bazi besinler vucudunuzda bazi yerlerinize daha spesifik olarak yariyor, kefirin bagirsak sagliginda one cikmasi gibi, ancak bagirsaginizin en buyuk ve beyinle beraber en onemli organiniz oldugunu, butun organ ve sistemlerinizin bagirsaginizla birebir baglantili oldugunu dusunurseniz her yeriniz kefirden faydalaniyor. kemik suyunu da ayni mantikla dusunun, asagida sayili yarari var, kesfedilmemis ya da bahsedilmeyen neler oldugunu dusunmek heyecan verici…
1. ilginizi cekmek icin hemen belki de diger yararlari yaninda en anlamsiz ama kadinlar icin cok onemli bir yarari kemik suyunun kolajen yapisinin selulitlere cok iyi gelmesi!
2. gecirgen bagirsak sendromunuzu iyilestirmek icin cok yararli. bagirsak duvarinizdaki delikleri kemik suyu icerigindeki kolajen ile onarabilir, boylece onlarca otoimmun rahatsizlik, depresyon, kanser, diyabet gibi sayisiz hastaligi hem tedavi edip hem de kendinizi bu hastaliklardan koruyabilirsiniz.
3. icerigindeki glycine, proline, and arginine isimli aminoasitler antienflamatuar ozelliktedir ki enflamasyon neredeyse butun hastaliklarin ana sebeplerinden kabul ediliyor. ozellikle arginin’in sepsis tedavisinde yararli oldugu kanitlandi.
4. cildi genclestirmeyi vadeden butun kremlerin icerisinde bulunan kolajen kemik suyunun etken maddelerinden. yani yuzunuze surdugunuz yuzlerce liralik kremin faydasininin daha fazlasini iceriden cildinize, tirnaklariniza, saclariniza gonderebilirsiniz, gecliginizi iceriden besleyebilirsiniz.
5. icerigindeki mineraller sayesinde bagisikliginizi guclendirebilirsiniz. hasta oldugunuzda akla ilk kemik ya da tavuk suyuna corba gelmesi bosuna degil, kemik suyu hastaliklari iyilestirme ve onlemede birebir. harvard universitesi’nde yapilan bir calisma kemik suyu icen otoimmun rahatsizliga sahip kisilerin semptomlarinda rahatlama yasadigi, bazilarinin hastaliklarinin tamamen geriledigini gosteriyor.
6. icerigindeki arginine bagisikligi ve yara iyilesmesini, buyume hormonu salgilanmasini, karaciger hucre yenilenmesini ve erkeklerde sperm olusumunu destekliyor.
7. icerigindeki glycine kas yikimini engelliyor, safra tuzu ve glutatyon uretimini destekliyor, detoksifikasyona kati saglayan bir antioksidan gorevi goruyor ve uykuyu iyilestiren bir nörotransmitter olarak calisiyor, hafizayi guclendiriyor.
8. icerigindeki proline cildi dolduruyor, selulitleri azaltiyor, bagirsak deliklerini kapatiyor.
9. icerigindeki glutamin bagirsagi koruyor, ince bagirsak hucrelerine metabolik yakit sagliyor, metabolizma ve kas yapimina yariyor.
10. icerigindeki gelatin bagirsaklardaki probiyotik sagligini destekliyor.
11. midedeki asit refluyu tedavi ediyor.
12. vucudun asit tamponlamasinda kullandigi kalsiyum ve magnezyumu bol miktarda iceriyor.
13. kemik suyu icerisindeki glucosamine eklem sagliginiz icin son derece faydalidir. ayrica icerigindeki chondroitin sulfate maddesinin osteoartrit’i engelledigi kanitlandi.
14. kaynattiginiz kemiklerden suya sizan fosfor, kalsiyum ve magnezyum sizin kemiklerinizi guclendirmek icin en gerekli mineraller arasnda yer aliyor…
15. kemik suyunu duzenli icen herkesin hemfikir oldugu iki sey enerji verdigi ve uzun sure tok tuttugu ki kilo vermek ya da enerji seviyesini yukseltmek isteyen herkesin kullanmasi icin mukemmel bir icecek…
defalarca soruldugu icin kemik suyunu nasil yaptigimi birkez de burada anlatmak istedim:
oncelikle kasaptan koyun ve danadan ilikli kemik ve eklem uclari satin aliyorum. eve gelip kemikleri yikayip yavas pisiriciye (isteyen buyuk bir celik tencere kullanabilir) koyuyorum. icine istedigim kadar sogan, sarimsak, havuc ve zencefil dilimliyor ve toz karabiber ve zerdecal ekliyorum, aci istersem kurutulmus biber koyuyorum. kemiklerdeki minerallerin suya gecmesini saglamak icin iki kasik sirke ekliyorum. en son icme suyu ekleyip tencerenin agzini kapatip makinenin altini yuksek ayarda aciyorum (tencere kullananlar icin yuksek isi) su isinip da kaynamaya baslayacakken (ancak kaynamasina izin vermiyorum) kisik ayara dusuruyorum (tencere kullananlar icin en kisik ates) ve bu sekilde 18-24 saat arasi pisiriyorum. onemli nokta kemik suyundaki kolajen yapinin bozulmamasi icin asla fokur fokur kaynama olmamali, sadece kenarlardan minik baloncuklar cikmasi yeterli… ayrica ne kadar uzun piserse o kadar yararli bir kemik suyunuz olur, asla erkenden pisti sanip altini kapatmayin. pistikten sonra suzup, sogutup cam kapta buzdolabina kaldiriyorum. ertesi gun dolaptan cikarip uzerinde olusmus yagi alip atiyorum (ya da omlet gibi cok yuksek ateste pismeyen seylerde kullanmak icin ayiriyorum) ve altta kalan jellesmis kemik suyu sifasini sunmaya hazir. buzdolabinda 4 gun, buzlukta 3 ay bekliyor (ben hic gormuyorum o kadar zaman gectigini tabi, bizde cok tuketiliyor)… ben hergun sabahlari isitip 200-250 ml bardakta iciyorum, yararli olmasi icin sık tuketilmesi lazim. isteyen corba ya da pilav da yapabilir ama ben kiyamam, direkt icmeye bayiliyorum.
Kaç kg kemik için ne kadar su koyup 12 saat pişiriyorsunuz? Başta ne kadar koyuyorsunuz geriye ne kadar kalıyor pişince
LikeLike
1 kg kemik 1.5 lt su, ne koyduysaniz o kadari kaliyor bitimde, kapak hep kapali ve kaynama yok cunku.
LikeLike
12 saat mi :S bu ev ortamında çok fazla bir süre. Ne tüp dayanır ne doğalgaz. Fokur fokur kaynamasın diyorsunuz şifası burda diyorsunuz fakat çalışan insanlar için bu süre olmaz. Düdüklüde 1 saatte kaynadığında verdiği şifa varsa yeter napalım 🙂
LikeLike
tarifin orijinali ve en yararli hali bu şekilde, calisan insanlar tarafindan ve evet 12 saat yapiliyor. siz tabi ki istediginiz sekilde yapabilirsiniz. iyi gunler.
LikeLiked by 1 person
Merhaba,
düdüklü tencere de yapılamaz mı?
LikeLike
ayni yararlilikta olmayacak olsa da yapilabilir evet.
LikeLike
12 saatte dome glas sosmu yapiyosunuz ustadim? Kemik suyu icindeki ilik pisene kadar kaynatilir oda enfazla 1 bulemedim 1.5 saat surer. Dome glas sos dersen iste o kemik eriyinceye kadar kaynatilir oda en fazla 6-7 saat.
LikeLike
amac kemik icerisindeki jelatin ve kolajeni suya cikarmak, iligi pisirmek degil. ingilizce biliyorsaniz stock (sizin dediginiz) ile broth (en az 12 saat) arasindaki farka bakabilirsiniz. avrupa saraylari muzelerinde kraliyet ailesi icin 72 saat kemik suyu pisirilen kaplari gorebilirsiniz. kalan tum bilgiler zaten postta mevcut.
LikeLiked by 1 person
Pinar hanimcim ben sizin bu tarifte kullandiginiz baharatlarin olcusunu rica ediyorum. Kismet olur da Turkiyeye uygun sizin kullandiginiz marka slow cooker bulursam hemen bu tarifi yapip ben de sizin gibi sabahlari bayila bayila icmek istiyorum. Hem de hergunnn 🙂 Sizin pisiriciniz 6,5 litreydi yanilmiyorsam. Ona gore olcu verir misiniz? simdiden cok tesekkurler…
Sevgilerimle…
LikeLike
baharatin olcusu yok, canim ne istrse atiyorum acikcasi elime gelen miktari. sevgiler.
LikeLike
Ne kadar çok bilen varmış bu işi:) 12 saat, Low & Slow. Böyle pişmeli bu. Bunu istersen 1 saatte pişirirsin istersen 10 saatte istersen 22 saatte. Hepsinin tadı, yararı farklı olur. Eleştiri yapmaya gerek yok. Tarif bu, isteyen yapar istemeyen yapmaz:)
LikeLiked by 2 people
Merhaba,
Kemik suyunu tarifinize göre hazırladım 12 saat kaynatmadan pişirdim.sormak istediğim bir iki şey var benim aldığım kemik çok büyüktü içinden bayağı beyaz ilik çıktı bir de üstüne toplanan yağ ı ayrı bir yere aldım onları nasıl kullanmalıyım ?kullanmalımıyım?açıkçası hiç bilemedim yardımcı olursanız çok sevinirim tarifiniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim
LikeLike
merhaba, tereyagi gibi kullanabilirsiniz.
LikeLike
cok haklisiniz ve evet, benim soylemek istediklerimi soylemissiniz tam olarak 🙂
LikeLiked by 1 person
Kuru fasulyeli kemik ile ilk kaynaması yapılırsa süper bir vitaminli yemek oluyor kemik kırık olursa daha güzel olur
LikeLike
tarifte tuz yok, bu da bir tercih mi yoksa faydasını maksimize etmek için bir gereklilik mi? teşekkürler..
LikeLike
atabilirsiniz isterseniz, cok onemli bir detay degil.
LikeLiked by 1 person
merhaba, çok teşekkür paylaşımınıza..
slow cooker nerede bulunur, pahalı mı? düdüklü tencerede en kısık kahve gözünde 4 saat pişiriyorum.. bir de sadece kuzu döş kemiği bulabiliyorum kurufasulyelik olarak satılıyor. uygun mudur?
LikeLike
Pınar hanım tarif için çok teşekkürler öncelikle; dün akşam ilk kez denedim, bu sabah da süzüp dolaba koydum misss 🙂 Dolapta beklemeden içersek çok yağlı oluyor değil mi? O yüzden bekletip yağını ayırın diyorsunuz? Bir de hiç kaynatmadığımızı düşünürsek varsa içinde herhangi bir bakteri ölüyor mudur? Deli dana olmayalım :)))
LikeLike
Pınar Hanım merhaba. Hem yazınızı hem de yorumları okudum. Bu bilgilendirici post için teşekkürler. Bugüne kadar düdüklü tencere ile 1 saat gibi bir sürede hazırladığım kemik/et suyunu bir kez de sizin tarifinizle denemek istiyorum. Ama önce bir çalışan anne sorusu sormam gerekiyor. Eğer geceden, kaynamaya yakın, küçük göze alıp, altını kısıp kapağını kapatırsam, sabaha kadar kendi kendine kaynar mı? taşma riski var mıdır?..
LikeLike
Bu arada kullandığınız slow cooker’ın markası ve modelinden de bahsedermisiniz?.. Daha başka neler için kullanıyorsunuz slow cooker’ı?..
LikeLike
Pinar Hanim tarif icin cok sagolun. Oncesinde kemikleri suda bekletiyor musunuz veya nasil yikiyorsunuz sorabilir miyim? Ben yikayip koydum buyukce bir dana kemigini,kahverengi birtakim hareketlenmeler var suda,kopuk cikmiyor cok fazla ama berrak bir goruntu de yok.
Ocaga koymadan 1 saat suda bekletin tavsiyesi okudum biryerde sizce mantikli bir yol mu?
Cok tesekkur ederim.
LikeLike
acikcasi ben bekletmiyorum, sadece uzun uzun yikiyorum bol suyla. bekletebilirsiniz tabi ki.
LikeLike
Pınar hanim tarifinizi iki kere denedim başarılı olamadım. Jellesme olmadı suyunu mu çok koymuş olabilirim. Bir de buzluktan çıkan kemikleri kullanarak yaparsak cozdurup mu kullanmalıyız ve koydugumuz su sıcak soğuk farkeder mi. Çok teşekkür ederim sayenizde güzel şeyler öğreniyorum deniyorum.
LikeLike
ben 3-4 sa bir sefer pişirdim sonra dolaba kaldırmak zorunda kaldım çıkartıp 12 sa tamamlasam aynı faydayı sağlar mı acaba? yoksa bu seferlik böyle mi tüketmeliyim?
LikeLike
Merhaba bende kemik suyu kaynatiyorum. Benim sorum kemik sularını nasıl dondurucuya koyuyorsunuz. Ben ılık kemik suyunu karton bardağa koyup ,soguyunca dondurucuya koyuyorum. Sizce doğru mu yapıyorum?
LikeLike
Merhaba. Bu suyu her gün içince kolesterol değerlerinde bir artış olmuyor mu?
LikeLike
Merhaba sizi keyofle tamip ediyorum.Kasapta dana kemik kalmamış kuzu aldım aynı şekilde mi hazırlamayı?
LikeLike
pınar hanım tarıf ıcın tesekkurler .. jellesen kemık suyunu buzluga nasıl koyabılırız.. posete konulacak bır formu yok cunku
LikeLike
Merhaba Pınar Hanım, ben organik kuzu kemikten 24 saat süreyle (ancak dediğiniz gibi kaynatmadan) kemik suyu hazırladım. Jelleşme süper 🙂 (Zira siparişimin yanında tarif eklemişler ve sizden tek farkı 24 süreli pişirmeydi…) Ancak; öyle yoğun bir kokusu ve tadı var ki çorbada bile yemekte zorlandım. Sadece tavuk suyu ile devam etsek çok şey kaybeder miyiz?
LikeLike
Buzlukta dondurduğunuz kemik suyu küplerini tekrar nasıl eritiyorsunuz? Mikrodalga fırın mı kullanıyorsunuz? Yoksa cezve içerisinde yavaş yavaş eritiyor musunuz?
LikeLike
Kemiği bu kadar kaynatmakla ilgili medikal dayanağı olan bir yazı var mı acaba ?
LikeLike
Merhaba daha once tencerede hazirladiginda jellesiyordu, ancak elektrikli pisiriciye gectigimden beri jel kivamina gelmiyor bir turlu, ustelik daha uzun da tuttum belki o yuzdendir diye.. ayni marka mi kullaniyoruz bilmiyorum ama siz hangi ayarlarda kullaniyorsunuz acaba? 🙂
LikeLike
Merhaba daha once tencerede hazirladiginda jellesiyordu, ancak elektrikli pisiriciye gectigimden beri jel kivamina gelmiyor bir turlu, ustelik daha uzun da tuttum belki o yuzdendir diye.. ayni marka mi kullaniyoruz bilmiyorum ama siz hangi ayarlarda kullaniyorsunuz acaba? 🙂
LikeLike
Merhaba. Kemik suyunu pişirdikten sonra tamamen suzuyor musunuz? Kemikleri alıp kalan sebzelerle birlikte rondodann gecirsek çorbalar için, olur mu?
LikeLike
Merhaba ben de denemek istiyorum ancak ocakta en kısık ateşte ayarını ceran/indüksiyon ocaklar için nasıl yorumlayabilirim sizce? Malum 1-9 arasında değişiyor. En kısık 1 çok az gelir anca sıcak tutmaya yarar gibi geliyor bana. Bu tarz ocaklarda pişiren var mi acaba?
LikeLike
Merhaba Pınar hanım,
Bilgiler için çok teşekkürler 😍 okumak bile mutluluk veriyor. Elimde kök zerdeçal var, onu kullanmamda bir sakınca olur mu? Veya ne oranda kullanmamı tavsiye edersiniz?
LikeLike
kemik suyunu nasıl ısıtıyorsunuz acaba?
LikeLike