fermente turp

saglikli bagirsaklar icin fermentasyon calismalari…

fermentasyonun tursudan farki sirke icermiyor olusu, sebzeleri sadece su ve tuz ile cam kavanoza basiyor, sebzenin yuzeyinde dogal olarak bulunan lactobasili bakterisinin calismasini sagliyoruz, 7-10 gun sonunda kefir gibi ici saglikli bakteri dolu oluyor, tursuda ise sirkeye basildigindan bu fermentasyon olusmuyor, icerdigi yararli bakteri cok daha az…

Screenshot_2016-01-31-14-24-46-1

 

turp her mevsim bulunan, cok kolay fermente olan bir gida, ben de turp ile baslayayim dedim, evde turp, su ve tuz varsa 10 dk icinde siz de yapabilirsiniz.

gelelim tarifimize: herseyden once kullanacaginiz kesme tahtasi, bicak, bardak ve kavanozu kaynar suyla calkalamamiz gerekiyor ki yararli bakteriler zararlilarla savasmasin, esyalarimiz temiz olsun. bu islemden sonra 3-4 avuc kadar kirmizi turp bol soguk su ile yikanir, temiz kagit havlu ile kurulanir, kesme tahtasinda ince ince yuvarlak dogranir. cam kavanoza en alta ince dilimlenmis bir dis sarimsak, ustune ince dogranmis turplar konur. ayri bir cam bardakta icme suyu ve 1 kasik kaya/deniz tuzu iyice karistirilir, turp dolu kavanoza dokulur. en uste turplar yuzeye cikmasin, su icinde kalsin diye temiz ve cam bir agirlik konur, ustu tulbentle örtülüp, mutfak tezgahinda oda sicakliginda 1 hafta bekletilir. 1 haftanin sonunda tadina bakilir, eksilik olustuysa buzdolabina kaldirilir ve 3 hafta icinde tuketilir.

not: tulbentle ortmek yerine kendi kapagini da kapatabilirsiniz ancak kapagin metal ya da plastik olmasi durumunda temas etmemesi cok onemli, bu durumda en iyisi tulbent. kapaginiz camsa ve kapalı sekilde fermente edecekseniz 2 gunde bir kapagini 1 dk acip havalandirabilirsiniz.

kolay gelsin!

9 Comments Add yours

  1. Deniz Ünver says:

    cam ağırlık konusunda kitlendim. Sıkıca doldursak ve tülbentsiz porselen çay tabağı ile ağzını kapatsak? Çay tabağının üzerine ağırlık koyabilirim mesela. Olur mu dersiniz?

    Like

    1. turplar yukari cikmiyorsa mecbur degilsiniz.

      Like

  2. Olçude verdiğiniz kasik yemek kasigi mi, tatli kasigi mi? Yada ne kadar tuz koydugumuz cok onemli mi?

    Like

    1. klasik yemek kasigi, aslinda cok onemli degil ama kuflenmeyi onledigi icin az atmamak onemli.

      Like

  3. Hazal says:

    normal tuz koysak yararı daha mı az olur

    Like

    1. normal tuzdan kastiniz sofra tuzu ise ben kullanmanizi tavsiye etmem.

      Like

  4. elvan says:

    merhaba 1 hafta sonunda suyunu süzüyor musunuz ?

    Like

  5. Sema says:

    Merhaba. Siyah turp ile de yapabilirmiyiz?

    Like

  6. handan says:

    merhaba,
    dolaba kaldırırken plastik yada metal kapakla kapatılmasının sakıncası var mı? Teşekkürler.

    Like

Leave a comment